Amire csak szükséged lehet...

Hónap: 2014 október

D típusú tábla

A projekt lezárását követően fontos a „D” típusú tábla kihelyezése

A kisebb települések esetében sem lehetetlen már a nagyobb beruházások megkezdése. Ugyanis az Európai Uniós segítségeknek köszönhetően könnyedén megvalósulhatnak a közintézmények bővítési munkálatai, valamint akár egy új középület megépítése. Nagyon fontos, hogy a kivitelezés megkezdése előtt mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan milyen követelményeknek kell megfelelnünk, hiszen hiába kaptunk meg egy bizonyos összegű támogatást, amennyiben nem teljesítünk az előírásoknak megfelelően, akkor egy utólagos ellenőrzés során akár még vissza is hívhatják a projektbe bele fektetett összeget. Mivel a projekt lezárását követően is szükséges lehet némi kommunikációs feladat ellátásra, így ezt is tartsuk észben. Az úgynevezett „D” típusú, emlékeztető tábla kihelyezése is igen fontos, hiszen ennek a kommunikációs eszköznek a projekt megvalósulását követően még jó pár évig kint kell lenni. Természetesen a tábla külsejét, méretét és arculati elemeit az arculati kézikönyv pontosan meghatározza.

Európai Uniós segítségeknek

Az Európai Uniós projektek esetében fontos az írott sajtóban való megjelenés

Nem csak akkor kell megfelelő mennyiségű tájékoztatást nyújtani a projektben érintett civilek számára, amikor megkezdődik egy nagyobb Európai Uniós támogatás segítségével létrejött projekt, hanem a kivitelezés alatt folyamatosan jelenteni kell számunkra, hogy a munkálatok hogyan haladnak. Általában az arculati kézikönyv azt is előírja, hogy milyen időközönként kell támogatást nyújtani, valamint hogy ezt milyen módon kell prezentálni. Nagyon fontos, hogy a helyi, írott sajtóban is meglegyenek a megfelelő számban előírt cikkek, amelyeknek külseje szintén meghatározásra került az arculati kézikönyvben. Ezen felül az interneten történő tájékoztatás is fontos. Ha pedig egy nagyobb volumenű beruházásról van szó, mindenképp tájékoztatni kell a lakosságot akár szórólap formájában is. Nyitó – és záró rendezvény is szükséges, ezen felül pedig mindent pontosan dokumentálni kell. Ugyanis az illetékes hatóságok minden esetben elvégzik a dokumentálást is, valamint a projekt lezárása után ellenőrzésekre is kell számolni.

A „B” típusú tábla ismérvei

Egy olyan projektnél, ahol az Európai Unió is segít nekünk, mindenképp eleget kell tennünk azoknak az előírásoknak, amelyek a törvényben meghatározásra kerültek. Nagyon fontos, hogy a kivitelező cég pontosan tisztában legyen azzal, hogy milyen egyéb feladataik vannak az mellett, hogy a munka elvégését koordinálják. Ugyanis a kommunikációs csatornákat is folyamatosan kezelniük kell. Az, hogy pontosan milyen információs eszközöket kell használniuk, azt a beruházás összege határozza meg. Ehhez nagy segítséget nyújt az arculati kézikönyv, amelyben minden információs eszköz megtalálható. A nagyobb volumenű beruházásokhoz mindig szükséges egy úgynevezett „B” típusú tábla, amelyet a beruházás helyszínén kell kihelyezni. Mivel a kézikönyv pontosan meghatározza, hogy ennek a táblának mekkorának kell lennie, milyen arculati elemeket kell tartalmaznia, valamint hogy pontosan hogyan is kell kinéznie, így a kivitelező cégnek erre oda kell figyelnie. Mivel központilag letölthető a tábla grafikája, így csak a rendelkezésünkre álló adatok megadása a feladatunk. Az a cég, aki magát a táblát készíti, általában tisztában van azzal, hogy hogyan is kell legyártani ezt az eszközt.

Az arculati kézikönyv fontossága

Abban az esetben, ha egy építkezést, vagy éppen egy fejlesztést Európai Uniós pénzből szeretnénk megfinanszírozni, minden esetben tisztában kell lennünk azzal, hogy a projekt megvalósulása alatt pontosan milyen kritériumoknak is kell megfelelni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem az egész finanszírozást állja az Európai Unió, csak egy bizonyos részét. Többek között ahhoz, hogy a Magyar Állam megkapjon egy bizonyos mennyiségű támogatást, fel kell mutatnia egy előre meghatározott önrészt. Ezen felül pedig általában több ütemben érkezik meg maga a pénzbeli hozzájárulás is, hiszen ahogy halad előre az építkezés, annak megfelelően érkeznek a támogatási pénzek. Míg zajlik a projekt, egyéb kötelezettségeknek is eleget kell tenni. Többek között tájékoztatni kell a lakosságot az őket érintő fejlesztésekről. Erről a munkafázisról külön arculati kézikönyv is készült, amelynek a lényege, hogy minden egyes projekt típushoz meg van adva, hogy pontosan milyen típusú információs eszközök szükségesek.

Európai Uniós tagság

Az Európai Uniós tagság előnyei

Mióta Magyarország csatlakozott az unióhoz rengeteg olyan támogatásban részesülhet, amelyeknek köszönhetően hatalmas beruházásokat vihet véghez. Míg nem voltunk az európai uniós tagországok között, addig a gazdaság előrejutásához szükséges beruházások során mindent saját pénzből kellett megoldani, viszont nem is kellett semmi féle plusz kritériumnak megfelelni. Ezzel szemben mára már a nagyobb beruházások elvégzése is megtörténhet, viszonylag rövid időn belül. Mivel rengeteg kritériumnak kell megfelelni, így szigorú ellenőrzések mellett végezhetőek el a kivitelezési munkálatok, arról már nem is beszélve, hogy a támogatás megszerzéséhez minden esetben pályázatot is kell írni. Mivel a pályázat elbírálása során folyamatosan meg kell felelni a szabályoknak, így érdemes minden esetben ezt a munkát egy pályázat író cégre bízni. Hiszen ők nem csak azzal vannak teljes egészében tisztában, hogy hogyan is kell véghez vinni egy ilyen projektet, de a beadandó anyag teljes felépítését is ismerik. Amennyiben a pályázat elkészült, a megfelelő szerveknek kell benyújtani elbírálás céljából.

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén