Egy nagyon sokat dolgozó öntözőrendszer telepítő vagyok, aki egyik célkörnyéke a Velencei-tó és Székesfehérvár környéke. Ezeken a területeken nagyon frekventált a megkeresés arra, hogy öntözőrendszereket telepítsek, bár ennek azt gondolom, hogy több összetevője is van, mint az életszínvonal, vagy a terület adottságai.
Kicsit visszatérnék az életszínvonalra, illetve a Velencei-tó összefüggésekre, mivel itt van relevanciája ennek a megközelítésnek. A Velencei-tó körül rengeteg nyaraló van, ami a tehetős, illetve a polgári életet élők nyaralói. Ezekben a nyaralókban főleg a pihenést szolgáló kertkialakítás van jelen, és nem a gazdasági. Így gyakran nagy kiterjedésű fűfelületek, illetve olyan kevés fenntartást igénylő növények vannak, amelyek ebből a szempontból a legkevesebb igénnyel bírnak. Ettől függetlenül vízre minden növénynek szüksége van, amit jellemzően a természetes csapadékból, valamint a csapadékpótlásból lehet fedezni. Mivel nyaralókról beszélünk, ezért az emberi jelenlét csak időszakos, míg a vízhiány állandó. Tehát a kert öntözési igényét automata öntözőrendszerrel lehet fedezni és ezt sokan így is gondolják.
Székesfehérváron az öntözőrendszer tekintetében olyan tapasztalataim vannak, hogy mostanában ismételten növekszik az igény. Valamilyen oknál fogva volt egy néhány éves stagnálás, illetve csökkenés a rendelések számában, amit nem sikerült megfejtenem, hogy miért történt. Azonban örülök neki, hogy javul a helyzet! Nehéz pontosan megállapítanom a székesfehérvári viszonyokat, mivel sok évvel ezelőtt nagyon sok megkeresésem volt, amikor is a jó minőségű munka elvégzése után, engem ajánló ügyfeleket szereztem. Ezek az ügyfelek a mai napig rendelnek tőlem öntözőrendszereket, ha elköltöznek vagy ingatlant vásárolnak. Továbbiakban ajánlanak a barátaiknak, rokonaiknak, ahol csak tudnak.
A tapasztalatom továbbá az, hogy eltűnt a korábban uralkodó márkahűség, amikor is egyetlen márka uralta a piacot. Manapság nem érdekli az öntözőrendszer rendelőket Székesfehérváron a márka, csak az, hogy jó minőségű legyen. Ebben a tekintetben pedig hazánkban már széles a választék a piacon.